duminică, 30 martie 2008

fotografia social-fantastică mexicană

definiţia: -curent artistic/fotografic în care subiectele profund sociale sunt prezentate cu o sensibilitate aparte, având o aură aproape ireală
-comparabil cu realismul magic latino-american din literatură
locul: -Ciudad de Mexico
perioada: -anii '20-'30
contextul: -sfârşitu
l Revoluţiei Mexicane, climat favorabil militantismului social prin intermediul artelor frumoase
oamenii: Tina Modotti, Manuel Alvarez Bravo

Tina Modotti
http://www.comitatotinamodotti.it/S-a născut în Italia, la Udine, în 1896. La 21 de ani emigrează în Statele Unite, unde în scurtă vreme ajunge să joace în primele filme mute de la Hollywood: The Tiger's Coat, Riding with death şi I can explain. Învaţă fotografie de la Edward Weston, a cărui influenţă este clar vizibilă în primlele imagini luate de Tina:


După 1923 se mută în Mexic şi intră în cercul artiştilor activi politic: Diego Rivera, Davis Alfaro Siqueiros, Clemente Orozco, Frida Khalo. Fotografiile ei vor deveni, din ce în ce mai mult, oglindă a problemelor sociale ale claselor defavorizate şi mijloace de propagandă comunistă:

Frida Kahlo şi Diego Rivera la manifestaţiile Partidului Comunist:Manul Alvarez Bravo

Originar din Ciudad de Mexico, o va cunoaşte pe Tina în 1927 şi va fi introdus de ea în cercul artiştilor şi intelectualilor comunişti. Anii '30 din cariera sa sunt reprezentativi pentru fotografia social-fantastică:

Niciun comentariu: